Produkt : Produkt dostępny
Czas wysyłki: 24h
Koszt wysyłki: już od 12,50 zł
Stan magazynowy:
Kod EAN: 5906395204038
Gojnik, niepozorny, gdy rośnie w swoim środowisku, spotkać można w surowych warunkach gór i wyżyn Turcji, Bliskiego Wschodu, Grecji czy w krajach bałkańskich. Występuje na wysokości powyżej 1000 m n. p.m. Roślina ta wykorzystywana była od dawien dawna przez ich mieszkańców jako wzmacniająca herbatka. Gojnik suszony coraz częściej gości również i w menu pod naszą szerokością geograficzną, ze względu na swoje właściwości, które pomagają zwalczać stres i zmęczenie. To idealny składnik ziołowego ciepłego napoju dla osób w każdym wieku, pomoże zapracowanym i odpędzi przeziębienie.
Nazywany bywa herbatą górską, herbatą turecką, szałwią libańską. W swojej zasuszonej postaci wyróżnia się na tle innych herbat ziołowych. Przyciąga wzrok gęsto uliścionymi gałązkami, a po zaparzeniu kusi zapachem.
Delikatny, lekko miodowy i ziołowy smak dodatkowo pomaga herbatce z gojnika wywołać stan odprężenia i odzyskać rześkość umysłu.
Gojnik – właściwości zdrowotne
Nie do przecenienia jest wpływ gojnika na układ nerwowy i mózg. Napar poprawia pamięć i koncentrację i pomaga regulować stres. Odpręża i uspokaja, ale nie usypia – dlatego gojnik doskonale nadaje się do popijania w czasie pracy i intensywnej nauki, jako zamiennik kawy czy mocnej herbaty. Ponadto gojnik właściwości lecznicze wykazuje również w starciu ze stanami zapalnym i z infekcjami, takimi jak przeziębienie i grypa. Roślina ta pomaga zwalczać dolegliwości i wzmacnia organizm. W starożytności jej właściwości wykorzystywane były do przyspieszenia gojenia ran.
Gojnik przyda się osobom, które:
- są w trakcie bakteryjnej lub wirusowej infekcji,
- w czasie powrotu do pełni sił po chorobie lub urazie,
- w okresie osłabienia organizmu,
- przemęczonym, narażonym na stres,
- szukających zdrowej i naturalnej alternatywy dla kawy.
Gojnik jak parzyć?
Gojnik suszony należy zalać wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem na 10 minut. Jego zaparzenie jest więc bardzo proste i nie wymaga używania żadnych dodatkowych akcesoriów. Gałązki z listkami i kwiatami często pozostawia się całe dla efektywnego wyglądu, parząc gojnik np. w przezroczystym dzbanki. Po rozdrobnieniu natomiast więcej składników aktywnych przenika do naparu i jego smak jest mocniejszy.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.