Produkt : Produkt dostępny
Czas wysyłki: 24h
Koszt wysyłki: już od 12,50 zł
Stan magazynowy:
Kod EAN: 5909990216901
Ma zdecydowany aromat i słodkawo-korzenny smak. Anyż gwiazdkowy uprawia się w ciepłym i wilgotnym klimacie. Drzewo może dorzyć 80lat, lecz na pierwszy zbiór owoców trzeba czekać 10lat. Owoce zbiera się jeszcze zielone i suszy na słońcu, aż staną się czerwonobrunatne. Należy uważać, żeby nie pomylić owoców anyżu gwiazdkowego z trującymi, ostro zakończonymi owocami anyżu japońskiego - shikimi.
Owoc anyżu gwiazdkowego zawiera znaczne ilości oleju eterycznego (5-10%) bogatego w anetol (do 90%). Anetol występujący w suszonych owocach ma postać izomeru E anetolu, mniej toksycznego niż izomer Z anetolu. Anetol jest głównym czynnikiem decydującym o przeciwskurczowych i wiatropędnych (zapobiegających tworzeniu się gazów w jelitach) właściwościach owocu anyżu gwiazdkowego.
Anetol zawarty w anyżu działa wykrztuśnie, wiatropędnie i rozkurczająco. Dzięki tym właściwościom anyż stosowany jest jako lek wykrztuśny w chorobach górnych dróg oddechowych - kaszel, duszności, zapalenie gardła, krtani i oskrzeli. Poza tym jest środkiem przeciw zaparciom, łagodzi bóle brzucha i wzdęcia. Jest także środkiem mlekopędnym stosowanym u matek karmiących.
Domowym sposobem leki z anyżu przyżądzić można w postaci naparu lub dodać jako dodatek do pokarmów.
Napar wykonuje się, zalewając szklanką wrzątku łyżkę stołową wysuszonych nasion. Po 15 minutach parzenia pod przykryciem napar należy odcedzić. Podawać przed jedzeniem, trzy razy dziennie po pół szklanki.
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.