Produkt : Ostatnia sztuka
Czas wysyłki: 24h
Koszt wysyłki: już od 12,50 zł
Stan magazynowy:
Kod EAN: 5902741004635
Każdy zna czerwone owoce jarzębiny, które pojawiają się na urokliwych drzewach każdego roku już w sierpniu, uznawana jest jako zwiastun jesieni. Jarzębina zwana jest inaczej jarząbem zwyczajnym. Jest bardzo popularna w Europie, występuje także na terenach południowo-zachodniej Azji oraz zachodniej Syberii. W Polsce jest to roślina pospolita i występuje na całym obszarze kraju. Uznaje się ją za drzewo lub krzew. Dorasta nawet do 15 metrów wysokości. Ma gładką i jasną korę, jest rośliną wieloletnią i ta zwanym megafanerofitem. Żyje dość długo - między 80 a100 lat. Kwiaty jarzębiny pojawiają się od maja do czerwca.
Owoc Jarzębiny zastosowanie:
Małe, czerwone kulki jarzębiny są bardzo bogate w witaminę C. Zawierają jej tyle samo, co cytryny. W ich składzie stwierdzono obecność innych witamin: A, E, K, witaminy z grupy B oraz PP. Jarzębina zawiera także miedź oraz magnez. Jej działanie określa się jako: antybakteryjne i przeciwzapalne. Stosowanie preparatu zaleca się w przypadku anemii. Ponadto jest doskonałym regulatorem pracy układu krwionośnego. Kwiaty jarzębiny mają silne właściwości moczopędne, jak również i przeczyszczające. Należy stosować je ostrożnie. Spożywanie owoców jarzębiny zaleca się w profilaktyce arteriosklerozy. Są idealne przy kamicy nerkowej. Doskonale radzą sobie z kamicą żółciową. Ponadto łagodzą bóle i podrażnienia wątroby. Działają detoksykująco.
Surowe owoce jarzębiny są natomiast trujące! Ich spożycie doprowadza do silnych wymiotów lub biegunki. Z owoców jarzębiny można przede wszystkim przygotować smaczną herbatkę. Mogą być dodatkiem do innych herbat. Doskonały do przygotowania nalewki tak zwanej jarzębinówki.
Owoc Jarzębiny jak stosować?
Sposób użycia jest bardzo prosty. Należy tylko 1 łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem. Parzenie trwa około 15 minut. Zaleca się pić 1-2 razy dziennie.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.